top of page

על הפטריות

cordy Asset.png

שיפור פעילות מערכת החיסון

פוליסכרידים מסוג אלפא ובטא גלוקנים הם גם בעלי השפעה מחזקת על מערכת החיסון. האלפא והבטא גלוקנים יוצרים אינטראקציה עם תאים של מערכת החיסון שנמצאים במעי ומשפרים את פעילות מערכת החיסון. כך לדוגמה, מחקר שפורסם ב־Evidence-Based Complementaryand Alternative Medicine בשנת 2018 העריך שהמנגנון שבו גלוקנים מפטריות מעוררים את מערכת החיסון בעקבות פלישת פתוגנים (נגיפים וחיידקים) לגוף הוא באמצעות היכולת שלהם ליצור אינטראקציה עם חלבונים ייחודיים המסוגלים לזהות מולקולות שנמצאות על פני הפתוגנים ולעורר את התגובה החיסונית נגד פולשים אלה.

הקלה משמעותית במחלות מעי דלקתיות

הפטריות עשירות במגוון רכיבים תזונתיים כמו חומצות שומן מסוג אומגה 3, פחמימות, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין D ומינרלים כמו סלניום, נחושת, אבץ, ברזל ואשלגן. פטריות כמו קורדיספס, הריסיום וטרמטס נמצאו כבעלות פעילות נוגדת דלקת בזכות פוליסכרידים ייחודיים (בטא גלוקנים ואלפא גלוקנים) הפועלים להפחתת ייצור חומרים מעודדי דלקת בגוף (כמו החלבון TNF-α  שעליו מבוססות תרופות ביולוגיות הניתנות לחולי קרוהן), ועל ידי כך מביאים לשיכוך הדלקת במעי.

Trametes Asset.png
IMG_1462.jpeg

הפחתת הכולסטרול ושיפור התפקוד הלבבי

היכולת של פטריות להוריד את רמות הכולסטרול לא מפתיעה בהתחשב בעובדה שהחומר הפעיל בתרופות מקבוצת הסטטינים בודד במקור מפטריות, אף על פי שכיום הוא מסונתז כימית. למעשה, הסטטין הראשון שהתגלה, לובסטטין, של חברת התרופות מרק, יוצר ממולקולה שבודדה מפטרייה בשם פניציליום ציטרינום. ב־Australian Journal of Medical Herbalism נמצא כי אצל משתתפים שצרכו במשך שלושה חודשים את הפטרייה הזאת, נרשמה במקביל לירידה ברמות הסוכר בדם גם ירידה ניכרת ברמות הכולסטרול. נמצא כי קורדיספס הן מסייעת להפחתת רמות ה־LDL (הכולסטרול ה"רע") והטריגליצרידים, להעלאת רמות ה־HDL (הכולסטרול ה"טוב") ולאיזון לחץ הדם, ובכך תורמות להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

Hericium Asset .png

שיפור הזיכרון

מחקר קליני שפורסם ב־Biomedical Research הראה שבקרב מבוגרים שצרכו פטריית היריסיום (Hericium Erinaceus) נצפה שיפור בתפקודים הקוגניטיביים ונמנעה הידרדרות, זאת בזכות יכולתה של הפטרייה לעורר ייצור של גורם גדילה עצבי במוח (Nerve Growth Factor) שאחראי על ההגנה וההתחדשות של תאי עצב במוח.

הפחתת הסיכון לשפעת

במחקר שפורסם ב־2012 בכתב העת International Journal of Medicinal Mushrooms נמצא שלפטריות השונות יש גם יכולת אנטי ויראלית, המאפשרת להן לפעול כנגד נגיפי שפעת. מחקרים אחרים הדגימו גם הם את ההשפעה האנטי ויראלית של הפטריות. כך לדוגמה, מחקר קליני שפורסם ב־2014 בכתב העת Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine נערך ביפן הראה שנטילה מניעתית של של פטריות מרפא בקרב אנשים בריאים במשך ארבעה שבועות, הובילה לכך שכמות תאי ההרג הטבעיים שלהם נשארה ברמת הנורמה, בעוד שבקבוצת הביקורת רמתם ירדה והפכה אותם לחשופים יותר להידבקות במחלות. עוד נמצא כי מדדים חיסוניים נוספים המספקים הגנה מפני נגיפים הושפעו לטובה בזמן המחקר, ביניהם שמירה על רמה תקינה של תאי T ותאי B והיחס ביניהם.

whatsapp.png
bottom of page